Translate

2014. szeptember 1., hétfő

Ischia a zöld sziget



Ischia a zöld sziget

„L’isola verde”, a zöld sziget, így hívják az olaszok ezt a Tirrén tengerben megbúvó gyönyörű, vulkanikus eredetű mediterrán szigetet, amely 1300 méterrel emelkedik a tengerfenék fölé, és ebből mintegy 800 méter, ami kilátszik a vízből.
A kedves elnevezés az elképesztően dús vegetációra utal. A sokféle, színpompás virágokkal tarkított, buja növényzet mindent ellep, ez egyrészt nagyon szép látvány, másrészt viszont jótékonyan eltakar minden rendetlenséget, leomló félben lévő vakolatot is. Ami otthon csenevész kóró, vagy a gondos öntözés és ápolás ellenére is hervadó félben lévő virág, az itt senkitől sem locsolgatva, fa méretűben látható. A hibiszkusz, a bougainvillea, a leander itt úgy tobzódik, mint nálunk a parlagfű augusztusban. A különféle egzotikus gyümölcsök tucatjával csüngenek a fákon, bokrokon.
Ischia varázsa vonzza a turistákat, hiszen itt egy helyen láthatóak a történelmi múlt építészeti emlékei, a tradíciók és a kultúra ápolása, mindez körítve a páratlan szépségű, sziklákkal és csendes öblökkel tagolt partszakaszok látványával.
A sziget közepén magasló Monte Epomeo lankáin érlelt szőlők és az ebből készült zamatos borok kitűnően illenek a tenger gyümölcseivel ékesített tésztafélékhez és a pompás halételekhez.
Ischiát nevezik az egészség szigetének is, a számos vulkáni eredetű termálvíznek köszönhetően. Több, mint 100 forró és hideg vizű gyógyforrás tör fel a földből, van, amelyik a tenger alatt.
Nápoly kikötőjében kompra szállva közelítjük meg Ischiát, búcsúzva a Vezúv felhőbe burkolózó kettős kúpjától. Útközben több gyönyörű sziget mellett elhajózva érünk el a „zöld édenkertbe.” 






A sziget települései:
A szigeten hat község található, a hajó Ischia Porto e Ponte -ba érkezik. Ez a legsűrűbben lakott település a főváros, sziklás partok között előbukkanó homokos strandokkal, üzletekkel zsúfolt sétáló utcákkal, helyi különlegességeket kínáló éttermekkel, bárokkal és élénk éjszakai élettel.






Látnivalók:

Az Aragóniai Vár: A Castello Aragonese erőd egy parthoz közeli, 113 m magas vulkáni sziklára épült. Az első antik erődöt görög telepesek építették, a ma is fennmaradt erődítményt V. Alfonz építette a kalózok támadásai ellen. Ma elsősorban turistalátványosság.




Az erődöt a szárazfölddel egy keskeny út köti össze, este színpompás kivilágítással.
További látványosságok: Museo del Mare (Tengeri Múzeum) és a Guevara Torony, bár felsorolhatnám a település minden házát, a strandokat, a napfényes, virágokkal befuttatott teraszokat.
Említésre méltó még a római kori aqueduct, a vízvezeték hídja, és a szép majolika házszámok, jelölések.
Ha Ischia Ponteból indulva körbehajózzuk a szigetet, először Casamicciola Terme-be érünk. A község az antik termál fürdőiről híres. 
Lacco Ameno:
A sziget legkisebb községe. A kikötő előtt várja a látogatókat a Fungo, mely a nevének megfelelően, egy gomba alakú szikla és a városka szimbóluma.
Forio:
Természeti szépsége lenyűgöző. Jelentős a történelmi városközpont, ahol számos templom és torony található. A La Mortella arborétum számos növényritkasága mellett rendezvényekkel is várja a turistákat. A hegyoldalban a hírességek pazar villáiban gyönyörködhetünk.Serrara Fontana:
Gyönyörű hegyi panorámájával jelképezi Ischia szigetének természetes gazdagságát. A település szívében megtaláljuk Sant Angelo-t is, mely a tengeri halászok kis festői falucskája. 

Barano d' Ischia:

A település a parttól kissé távolabbra fekszik ezért csak a sziluettje látszik a tengerről, de a parti sziklák különleges színei és formái lekötik az érdeklődők figyelmét.

Ezt a sziklát „Kis elefánt sziklának” nevezik, ha figyelmesen megnézed a képet rájössz, hogy miért. A lent fotón pedig egy „óriás” lába látható.
Közlekedés:
Jellemzően olaszos, kaotikusnak tűnő, de mégis megoldott. A keskeny hegyi utak egyik vagy mindkét oldalán parkolnak – a járdán is –így gyakorlatilag egy sáv marad, ahol a viszonyokhoz képest nagy sebességgel száguldoznak, az utolsó pillanatban fékezve. Nem türelmetlenek, ha két szembejövő szinte beszorul, akkor centiméterenként araszolva próbálnak elférni. Azért kevés olyan autót látni, amelyiknek nincs megkarcolva valamelyik oldala.
Az olaszos mentalitásra jellemező, hogy a menetrend szerinti busz sofőrje egyik megállónál otthagyta a buszt utasokkal együtt, és beugrott a közeli temetőbe. Talán meg kellett locsolni a virágokat vagy valami hasonló. Az utasok türelmesen vártak, közben nagy hangon beszélt mindenki egyszerre. Az átlagos zajszint meghaladta a 90 decibelt. Ha nem férnek el, akkor az egyik visszatolat, akár a busz is. Teszik mindezt dudálás, ökölrázás és anyázás nélkül. Követendő példa!!!

 Vendéglátás:
Vasárnap estefelé 6 óra körül Ischia kikötőjében sétálva, szerettünk volna vacsorázni, de legnagyobb megdöbbenésünkre, minden étterem zárva volt. Később kiderült, hogy túl korán jöttünk, este 10 óra körül szinte telt házzal üzemelt minden étterem. Itt más az életritmus, a kora-délutáni órákban szinte minden zárva van, és csak este kezdődik az élet. Egy hétköznapi este 11 óra körül jöttünk vissza a szállodába, gondoltuk már késő van, meglepetésünkre sokan akkor indultak bulizni, még egy járni alig tudó kisgyereket is vittek magukkal. 
Az idei nyár itala az „Aperol spricc” melynek összetevői: Aperol keserűlikőr /a Camparihoz hasonló/, olasz habzóbor, narancslé és jég. Ja, és még kék ég, napsütés és tenger. 


Egy könnyű ebéd: Bruschetta: piritott kenyér, paradicsom, mozarella és némi fokhagyma, lelocsolva olívaolajjal.
Érdekességek:

A monda szerint Odüsszeusz kalandos hazatérése során, Kirké szigetéről továbbhajózva Ischia felé vette az útját. Az istennő figyelmeztette a veszélyre, hogy a „Szirének szigete” mellett elhaladva, a szirének énekükkel megbabonázzák a hajósokat, akik az éneket követve a parti sziklákon lelik halálukat.
Sokan Ischia szigetét azonosítják a csábító énekű lányok otthonával. Manapság már szirének csak a cégtáblákon láthatók, de csinos lányokból ma is sok van a szigeten. A mai szirének az éttermekbe csalogatnak, már nem az életed, csak a pénztárcád a tét.

Köszönés:
A hagyományos olasz köszöntések: boun giorno, bouna sera, ciao mellett a klasszikus „salve” üdvözlést is használják.
 A kaktusz gyümölcse:
Nagy örömmel fedeztük fel a „medvetalp” kaktusz gyümölcsét, amely finom, édes. Nejem lelkesen fel is kapott egyet, később több száz tüskét szedtem ki a kezéből.
Bébi született:
Így tudatják, hogy a házban egy kisfiú született.
Egyéb:

Mint említettem a sziget vulkanikus eredetének köszönhetően hőforrásokban úgynevezett „fumarólákban” rendkívül gazdag.
A Saint Angelo mellett fekvő Sorgettói-öbölben a tengervíz olyan forró, hogy a vízbe lógatva a tojás megfő. Tehát csak az merészkedjen be a vízbe, akinek már nincs vesztenivalója.
A világ minden tájáról jönnek ide a turisták, a már szállóigévé vált mondás itt is érvényes: „az oroszok már a spájzban vannak”


Ünnepek:

Nagyon szeretnek ünnepelni, szinte minden napra esik valamilyen egyházi vagy világi ünnep. Ilyenkor díszes ruhákba öltöznek, zászlókat hajigálnak, és örülnek az életnek.

Befejezés:

A természeti szépségekkel gazdagon megáldott bűbájos sziget lakói kedves, barátságos, segítőkész emberek.

A dús növényzet, a rengeteg nyíló virág, az egzotikus gyümölcsök sokasága teszi felejthetetlenné az itt töltött napokat.

Nézzünk meg egy kis videót erről a gyönyörű helyről!







                2014 augusztus                                        Készítette: vinpet
 

 

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen.:!!!.
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter ! Csodás az utazás és a látnivalók. Jártam már több ízben is egészen Palermóig , körutazás de ily részletesen nem láttam semmit, vagy már el felejtettem. Elő kellene venni az albumokat. Köszönöm további kellemes utazást kívánok neked és kedves feleségednek. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  3. Szépséges hely, nagyon köszönöm. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép , köszönöm szépen.

    VálaszTörlés