Translate

2013. január 8., kedd

Lappföld


Lappföld  

Lappföld, Finnország egyik tartománya, de a teljes Lappföld négy országra kiterjedő földrajzi terület.

Lappföld éghajlata a Golf-áramlat által szabályozott kontinentális, jellemzően havas telekkel és egészen meleg nyarakkal. Az évszakok váltakozásai meglehetősen nyilvánvalók és erőteljesek. Az évszakok: tavasz, nyár, ősz, kaamos (téli  alkony) és kb. 6 hónap tél.
Januárban ½ 10 körül kezd világosodni, és délután 3 óra után már alkonyodik. Ez az időszak nem ajánlott a depresszióra hajlamosaknak.

Rovaniemi:

Lappföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa az északi sarkkör mellett, a Kemijoki és Ounausjoki folyók találkozásánál. Kiterjedésre, Európa 12. legnagyobb városa, alig 60 ezer lakossal. A város a II. világháború ütközőzónájában volt, és a váltakozó irányú támadások, szinte porig rombolták.
Ma, hatalmas erdőkkel körülvett, modern, egyetemi várost találunk, lüktető kulturális és sportélettel.


  Ha megérkezel Rovaniemibe, a repülőtérről kilépve, ez a gyönyörű kép fogad.


A Rovaniemi szót a számi nyelvből eredeztetik. "Roavve" számi nyelven dombot jelent, vagy régi tűzrakóhelyet.
A települést a finn Lappföld szíveként hirdetik, bár inkább a Lappföld kapujának mondhatnánk, mert a várost átszeli az” Artic circle”, az északi sarkkör.
Érdemes ellátogatni az Arktikum Múzeumba, ahol az egyik kiállítás Rovaniemi történetét és lakóinak életét, eszközeit, valamint a rénszarvas-tenyésztés körülményeit mutatja be.  A másik kiállításon a tájék élővilágát, természeti érdekességeit fedezheted fel, interaktív módon. Egy helyen egy eltévedt turistát kellet kivezetni a hómezőkről, ami olyan jól sikerült, hogy feliratkozhattunk az alkalmi dicsőségtáblára is.

Ugye milyen szelíd, szinte a kezedből eszik (vagy a lábadból)

Az északi fény:

Ezen időszak érdekes jelensége a sarki fény ( Aurora Borealis vagy Northern Lights ). A legenda szerint ilyenkor tűzróka halad át az égen, és nyomában különleges, színes csillagpor keletkezik. Mondják, hogy amikor sarki fény tündököl az égbolton, a nők nem mehetnek ki kendő nélkül, mert e különös jelenség a hajuknál fogva azonnal elragadja őket.
A múzeumban látványos bemutató keretében gyönyörködhetsz ebben a különleges természeti jelenségben. Januárban és februárban látható leginkább tiszta égbolt és kisebb-nagyobb napkitörés szükségeltetik a fényjelenséghez, ami tulajdonképpen egyfajta elektromágneses sugárzás. A szállodákban, külön kérésre „északi fény” ébresztőszolgálat működik.


Ez az, amit nem láttunk, pedig gyönyörű

Santa Claus Village:
 Rovaniemi elsődleges turistacélpontja, a Télapó falu, ahol a Mikulás előzetes bejelentés alapján fogadja a látogatókat. Készítenek rólad közös fotót, videót a nagyszakállúval, aki készségesen igazolja, hogy tagja lettél az Északi Sarkkör Klubnak. Természetesen közben sűrűn kell a kasszához járulnod. Az egész egy óriási giccsparádé, a gyerekek örülnek, visonganak, a szülők meg fizetnek, de mindenki jól érzi magát, és ez a lényeg.


                                          Az Északi Sarkkör természetesen átszeli Télapó falvát

Nézzünk meg egy kis videót a Mikulás (Joulupukki, Santa Claus stb.) otthonáról, gyere, kukkantsunk be hozzá.


A rénszarvasok:

Lappföld szimbóluma, a természeti környezet szerves része, a rénszarvas. A rénszarvasok az időjárásnak megfelelően változtatják legelőiket. Tavasszal és nyáron főleg a mocsaras területeken vannak, ősszel a fenyveseket szeretik jobban.
A nyár folyamán szénát és füvet, valamint a bokrok leveleit eszik, télen, pedig a fenyőerdőkben található zuzmó és moha a fő táplálékuk. 
Kb. 200 ezer rénszarvas él Lappföldön, többnyire ridegtartásban, hatalmas farmokon. A tulajdonosok az állatok fülén elhelyezett speciális jellel tudják azonosítani őket. A tenyésztés és a hasznosítás tudománya apáról fiúra száll, bár a mai felnőttek panaszkodnak, hogy a fiatalokat már nem érdekli ez a munka.

A rénszarvas a megélhetés alapja: élelem, ruházat, szállítóeszköz, és nem utolsó sorban a turisták kedvence.  Mi is kipróbáltuk a rénszarvasszánkózást, kicsit izgultunk, de megnyugtattak, hogy ezek jámbor állatok, és „turistfriend” beállítottságúak.  Indulás előtt elmagyarázták, hogyan kell irányítani a szánt. Mi másodiknak indultunk, és az addig egykedvűen álldogáló „süsü”, őrült vágtába kezdett, hiába próbáltuk a gyeplővel visszafogni.
Eleinte abban reménykedtünk, hogy csak az előttünk indult szánt akarja utolérni, de megkergült szarvasunk mindenáron előzni akart, megrémítve ezzel a másik szán utasait is, mivel a fák között csak egy nyomtáv volt. A legveszélyesebb rész, egy külső kanyarnál volt, ahol a szánkónk, a rally versenyeken látott módon „ broadside-” olt és féltünk, hogy legurulunk a domboldalról.
 Mikor az őrült rohanás után visszaértünk, a” fenevad” újra felvette a bamba pofát, és úgy álldogált mintha mi sem történt volna. Később a tulaj megemlítette, hogy ez a Forma-1-es versenyzője.

A fenevad

Hősies helytállásunk elismeréseként, 5 évre érvényes rénszarvasszán vezetői igazolványt kaptunk.


A hatalmas farmok az állattenyésztés mellett a népi építészet, ruházkodás, a tradicionális használati tárgyak továbbélését is biztosítják.


Aki elsőre kitalálja, hogy az alsó képen lévő kis házikó milyen célt szolgál, az méltán pályázhat kreatív igazgatói címre, vagy már járt Lappföldön. Nem, nem madáretető, ez a lappok energiatakarékos mélyhűtője, itt tartják a fagyasztott húsokat.


Mint említettem a rénszarvasokat tenyésztik, tehát van tulajdonosuk, vadászni csak a ló méretű jávorszarvast lehet.


Vannak helyi vadásztársaságok, melyek tagjai szinte minden vadon élő állatot puskavégre kapnak és elfogyasztanak, sőt feldolgozzák szaláminak, vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő konzervnek.
Amikor a fiunkat a finn kislány szülei megkínálták medvehússal, a kérdésére, hogy milyen íze van a Papa azt válaszolta, hogy olyan, mint a hódnak.
Világos, nem? Vadásznak még borzra, hiúzra, farkasra, hófajdra, de mondhatnám azt is mindenre, ami az erdőben él és mozog.


A rozsomák / Wolferine/, ez a kisebb medvéhez hasonló állat még az emberre is veszélyes. Mi torkosborz-ként is ismerjük.

A népviselet:
 Lappföldön mindennapos ruha a népviselet. Az égitestek színeit jelképezi, mert a számik a nap és a hold lányainak, fiainak tartják magukat.
A lappok népviseletére sárga-kék-piros összeállítás a jellemző.


A finn gasztronómia:

Egy mondás szerint a lapp ember egynapi tápláléka: egy szem krumpli, egy szál répa és egy rénszarvas.
A rénszarvasból készült ételek, felvágottak, füstölt áruk, megtalálhatóak szinte minden étterem választékában, de tengeri, illetve tavi nép lévén rengeteg halféleség is kerül az asztalra. Korábban a finnek sós ételeket ettek, de az egészség-megőrző programjaik száműzték a sót és az egyéb fűszereket is az ételekből, ezért bátran mondhatjuk, hogy a macesz egy túlfűszerezett étel a rénszarvas steak-hez viszonyítva.


      Rénszarvaspörkölt

Az összegyűjtött bogyókból, édes likőröket készítenek, de a férfiemberek inkább vodkát isznak. Sokféle füstölt halat fogyasztanak hidegen, a kylmäsavustettu lohi, hideg, füstölt lazacot jelent.


A füstölésnek egyébként nagy hagyományai vannak, rengeteg füstölt húsfélét is kínálnak, a palvikinkku füstölt sonkát jelent.
Készítenek kisméretű húsgolyókat, / lihapullat / ,melyek alapja marha-, sertés- vagy rénszarvashús, illetve ezek keveréke, amit tejjel átitatott zsemlemorzsával és finomra vágott hagymával kevernek össze, de készítik medvehúsból is. Én az utóbbit kóstoltam meg, szerintem jellegtelen volt, de lehet, hogy csak a magyaros fűszerezés hiánya miatt. Garnírungnak különleges füstízű krumplit kínálnak, ami isteni finom.
A desszerthez előszeretettel használják a mocsári hamvas szedret. Jók a finn sörök bár igen drágák, 4 dl 5-6 €- ba kerül. A karhu sör, szaunázás után ajánlott.


A rénszarvas minden részét hasznosítják, az egyik étterem jurta alakú különtermének mennyezet borítása rénszarvas bendőből készült.


                       A toaletteknél alkalmazott jelképek lehetetlenné teszik a tévedést.
Egyéb érdekességek: 
     
Az északi emberek számára az eszkimó szó, sértő, ez egy rájuk ragasztott név, melynek jelentése „nyers húst evő”. Ők, Inuit-nak nevezik magukat, a szó jelentése „emberek”.
A havat nem próbálják meg sóval felolvasztani, egyszerűen a havas, jeges úton közlekednek, de még a bicikliken is szöges gumi van. Egyébként a -20 fokban vidáman bringáznak, nekünk meg le akart fagyni az arcunk.

Két finn beszélget:
- Te, Pekka, milyen volt a tavalyi nyár?

- Nem'tom, Mikka, mind a két nap részeg voltam.

A házak, üzletek elé ki lámpácskákat, mécseseket tesznek, melyek egész nap égnek, hiába, kell egy kis pótfény a téli sötétségben.
A gyerekjátékok kint vannak a házak előtt a hóban, ott várják a tavaszt.


Néhány helyi közlekedési tábla:


A vidék nyáron még gyönyörűbb lehet, de most a téli Rovaniemi képével búcsúzunk Lappföldtől.

                                                  A jégbezárt város
                                                                                                          Lappföld      




12 megjegyzés:

  1. Ó csodálatos volt az élménybeszámolód,gratulálok a rénszarvasszán vezetői igazolványodhoz,szinte veletek izgultam,megérdemelted az igazolványt!!

    VálaszTörlés
  2. Örömmel nézet újra ezt az értékes , csodálatos élmény beszámolót , köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  3. Élmény volt. Köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen .Szép élmény....

    VálaszTörlés
  5. Péter .!
    Köszönöm szépen a a Gyönyörű élményt,és olyan mintha a Mikulás látogatott volna el hozzám...!!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm , megint jó a gépem.Így most már írni is tudok, nagy élmény egy ilyen utazás , sok helyen jártatok s bizony sokat irigykedve nézek, kivéve ezt mert a hideget nemszeretem.Mikulás nekem ide vagy oda de inkább jöjjön Ő. További kellemes utazást. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  7. Nagyon boldog vagyok, hogy megtalaltam ezt a "Blog"-t Mi si keszulunk Rovaniemibe, csak ketten, nem szervezetten. Es szeretnenk a renszarvas szankon kivul egy kis sifutast, es "snowshoe" kirandulast is kiprobalni. Az "eszaki feny" mar csak plussz lenne, nekem mar a ho (aSOK HO) latvanya is eleg lenne. Minden per. infot, hogy hol erdemes lakni, hol van konnyu sifuto palya (68 evesek vagyunk) etc.. nagyon jol jobbe. Ez volt a legjobb beszamolo szerintem amit olvastam Rovaniemireol.
    Koszonojuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aurora!
      Örülök, ha tetszett a beszámolóm, szívesen küldök további információt is, de nincs meg az e-mail elérhetőséged.
      Írj az én címemre: vinpet942@gmail.com
      Szeretettel: Péter

      Törlés
  8. Nagyon boldog vagyok, hogy megtalaltam ezt a "Blog"-t Mi si keszulunk Rovaniemibe, csak ketten, nem szervezetten. Es szeretnenk a renszarvas szankon kivul egy kis sifutast, es "snowshoe" kirandulast is kiprobalni. Az "eszaki feny" mar csak plussz lenne, nekem mar a ho (aSOK HO) latvanya is eleg lenne. Minden per. infot, hogy hol erdemes lakni, hol van konnyu sifuto palya (68 evesek vagyunk) etc.. nagyon jol jobbe. Ez volt a legjobb beszamolo szerintem amit olvastam Rovaniemireol.
    Koszonojuk.

    VálaszTörlés
  9. Páratlan szép élmény! Én csak Turkuig - Helsinkiig - jutottam...

    VálaszTörlés