Translate

2011. január 13., csütörtök

Belgium

                                             Belgium

 A belga szövetségi állam három régióból áll: északon Flandria, délen Vallónia, és a kétnyelvű főváros, Brüsszel

Jelentős még a német ajkú kisebbség, valamint a különböző nemzetiségű bevándoroltak, és Brüsszel európai főváros jellegéből adódóan a nemzetközi politikusi, hivatalnoki réteg, a hozzájuk kapcsolódó siserehaddal együtt. 

Most már egyre nehezebb eldönteni, hogy ki az „igazi belga”. A régi vicc szerint egy népszámlálás során felkérték egy település lakóit, hogy a flamandok álljanak balra, a vallonok meg jobbra. Néhány tanácstalan (gyémánt) kereskedő megkérdezte: És az igazi belgák hová álljanak?

Címere fekete alapú pajzson arany oroszlán, a pajzs mögül keresztbe helyezett marsallbot nyúlik ki. A pajzson királyi korona, a csúcsán kereszttel. Alul egy érdemrend kereszt csüng.

Felette szalagfeliraton "Union fait la force" "Egységben az erő".

Brüsszel: 


A rossznyelvek szerint, Brüsszel legnagyobb előnye, hogy közel van hozzá Párizs, London és Amszterdam. 
Valóban nehéz felfedezni a város igazi arculatát a sok nemzetközi politikai, gazdasági és katonai szervezet hatalmas apparátusa rátelepszik a városra, és elrejti valódi értékeit. A fő látnivalók lenyűgöző szépsége mellett, a mellékutcák koszosak, összefirkált falak, kéregető hajléktalanok is jellemzőek. 
Budapest sokkal tisztább város.

Grand Place: A város szívében látható, és sokak szerint Európa egyik legszebb tere. A tér központ épülete a Városháza, melyet múzeumok és gazdag díszítésű barokk stílusú céhházak és flamand reneszánsz stílusú épületek öveznek.


                                         A Grand Place nappal és éjjel

Minden  páros év augusztus végén színpompás, hatalmas virágszőnyeggel borítják be a híres Grand Place-t. Rengeteg turista tekinti meg ezt a látványosságot. 
A szürke kockaköveken most színes virágszirmok pompáznak, sárga, narancs, vörös, bordó és még ki tudja hányféle színben. Az emberek körbeállják, és egyszerűen csak gyönyörködnek a látványban. 


                                             Az augusztusi virágszőnyeg

Az Atomium Brüsszel egyik jelképe. A kilenc hatalmas gömbből és azokat összekötő ferde csövekből álló építmény egy vaskristály molekulát ábrázol, 165 milliárdszoros nagyításban. 
A konstrukció az 1958-as brüsszeli világkiállításra épült, és mivel ott oly nagy sikert aratott, a rendezvény után a belga főváros kérésére ott maradt. 
Az Atomium a tudományos előrelépést, az atomkorszak beköszöntét és az atomenergia békés felhasználását volt hivatott szimbolizálni. Panoráma étterméből gyönyörű kilátás nyílik a városra.



A Maneken Pis szobor, mely alig 60 cm-es, szintén Brüsszel jelképe. 

A több mint 650 éves öregfiút először 1347-ben említik, ám azt sajnos az eredetit ellopták, számos későbbi másolattal együtt. 

A mai „pisilő kisfiú” már a sokadik kópia. A szobrot 1747-ben a francia katonák elvitték, de később XV. Lajos aranyhímzéses ruhába öltöztetve, visszaadta a városnak. Mára, valóságos topmodellé vált, több mint 500 különböző ruházat van a gardróbjában. 



 

Itt éppen huszáregyenruhába öltöztették, a brüsszeli magyar napok alkalmából.

Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Időnként olyan malőr fokozza a derültséget, hogy amikor az öltöztetés befejeztével újraindítják a fiút, a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz, és lespricceli a közel állókat.

 

A Brüsszeli csipke, a belga kézművesség világhírű terméke, mely a legfinomabb brabanti lenfonalból készített csipke.

Régen ún. vetélt csipkét készítettek, ma a brüsszeli csipke többnyire varrott munka.  A brüsszeli csipkét nem merev rendben mutatkozó virágminták jellemzik.



Waterloo:

Brüsszel mellett található Waterloo, ahol 1815. június 18-án lezajlott a híres waterlooi csata. Bonaparte Napóleon, elbai száműzetéséből hazatérve ismét elfoglalta Franciaország császárának trónját.
Száznapos uralma idején, seregével többször megütközött az európai hatalmak egyesített erőivel. A döntő csatára 1815. június 18-án került sor a falu melletti dombokon.


A Wellington parancsnoksága alatt álló angol-holland sereg és Blücher marsall porosz serege jelentős létszám és technikai fölényét érvényesítve, legyőzte Napóleon seregét. Az ütközet során a franciák veszteségei meghaladták a 26.000 főt. A szövetségesek is hasonló arányú veszteséget szenvedtek; több mint 25.000 fő esett el. 
A waterlooi vereség Bonaparte Napóleon és a "száz nap" végét jelentette, a csata a császár utolsó esélye volt, s a vereség megpecsételte a sorsát is. 


 


                               Wellington és Napóleon

Napóleont Szent Ilona szigetétre száműzték, ahol életének hátralévő hat évét töltötte, megírván birodalmának és háborúinak történetét. 
1821-ben halt meg; ma az Invalidusok dómjában, Párizs szívében nyugszik. 
Érdekes, hogy a történelemben a diktátorok, vagy diktátorjelöltek szinte kivétel nélkül mélynövésű emberek voltak és ez ma sincs másképp.
Ma Waterloo városkában ,emlékdomb, múzeum és látványos panoráma örökíti meg a csata lefolyását és állít emléket az elesett hősöknek.




                              A hatalmas oroszlán Franciaország felé tekint

Hallgassuk meg mit énekelt az ABBA együttes Waterloo-ról:   
 


Antwerpen




A város címere, utal az elnevezésének eredetére. A város neve a "hand werpen"  - flamandul: eldobott kéz -  szóból ered. 

A monda szerint a Schelde folyó partján élő Antigoon nevű óriás minden áthaladó hajótól pénzt követelt és levágta azok kezét, akik ezt megtagadták, vagy megpróbálták elbliccelni. / nem akarok ötleteket adni a BKV-nak / Végül egy Brabo nevű ifjú római katona megölte az óriás vámszedőt és kezeit a folyóba dobta. 
A városháza előtt álló szobor is ennek a legendának állít emléket.



Antwerpen a Schelde folyó jobb partján fekszik, így a Westerschelde-n keresztül hajózva, kijuthatunk az Északi tengerre. 
Antwerpen tengeri kikötője egyike a világ legnagyobb kikötőinek.  A folyó felett nincs híd a túlsó partra gyalogos alagút, vezet. 
A város megőrizte régi hangulatát, számos építészeti remekben gyönyörködhetünk sétánk során.



                                                A főtér a városházával



                                              A központi pályaudvar

Rubens városa : Aki szereti a flamand festészetet, feltétlenül látogassa meg a modern bevásárló utca tőszomszédságában lévő Rubens házat, mely egykor a lakóháza volt, ma, múzeum. 
Rubens kedvelte és szívesen örökítette meg vásznain a telt idomú nőket. A” rubensi alkat” fogalommá vált. Műveiből árad az életöröm. 
Vajon mit kezdene a mester, a mai aneroxiás csajokkal?



A zsidónegyed: 

A pályaudvarhoz közelében található a város jelentős lélekszámú ortodox zsidó közössége. A fekete kaftános, esernyős felnőttek és a pajeszos gyerekek zavartalanul élik a saját vallásos életüket, ügyet sem vetve a sok fényképező turistára.



                                                             Shalom


                                   
                                                  Az antwerpeni zsinagóga

A Diamond City:
Antwerpen a nemzetközi gyémántkereskedelem fellegvára, a világ csiszolatlan gyémánttömegének 85 százaléka, a csiszoltnak a fele az antwerpeni tőzsdén cserél gazdát. 
Bizonyára nem véletlen, hogy a gyémántkereskedők zöme hasida zsidó, bár az utóbbi időben indiai és örmény kereskedők egyre nagyobb teret nyernek a gyémántüzletben. 
A Gyémántmúzeumban a teljes folyamatot végigkövethetjük a hasítástól a késztermékig, és ha szerencséd van mindezt magyar szakember kalauzolásával, mert, ugye magyarok is előfordulnak a világ minden részében.




                                                 A gyémánt tüze


Egyéb érdekesség: 

Külföldön sokszor tapasztalhatjuk, hogy a wc- nek különleges elnevezést adnak, de az számomra is meglepő volt, hogy egy antwerpeni étteremben a mosdó „John” felírással volt jelezve. 
Még jó, hogy nem hagytam az utolsó pillanatra a dolgot, mert beletelt néhány perc, mire rájöttem, hogy hova kell mennem, mivel a rövid folyosó végén volt két ajtó, „Olivia Newton John” és „Elton John” felirattal. 
Ismerve a népszerű énekes nemi identitását, próbáltam keresni egy harmadik ajtót, de nem volt. Végül óvatosan bemerészkedtem az Elton John ajtón, és sikeresen elintéztem a dolgot, de azért vigyáztam, hogy ne fordítsak hátat senkinek.

                                                 Egy művészi klotyó

Antwerpen, Belgium egyik legváltozatosabb városa. Ipari és kereskedelmi központ, jelentős kikötőváros, számos gyönyörű műemlékkel, élénk kulturális élettel, nem is beszélve az éjszakai élet nyújtotta örömökről.


Brugge:

Az egyik legszebb belga város, melyet csak úgy emlegetnek: die Scone (a szépség). 
A gyönyörű gótikus és barokk épületek múltidéző hangulata, a sok-sok templom és kápolna, a várost ékesítő több száz kisebb-nagyobb Madonna-szobor évről évre a turisták százezreit vonzza.
A város neve „Brugge” a norvég „Bryggia” (kikötő) szóból ered.


                                                  Brugge nappal és esti fényben


              Michelangelo fehér márvány Madonnája a Miasszonyunk-templomban

Kevesen tudják, hogy a tőzsde (börze) név Brugge-i  van der Buerse család nevéből származik, akik utalványokat, jelzálogleveleket és váltókat alkalmaztak a  pénzügyi műveletekben, a címerük, pedig három erszényt ábrázolt. 
A kereskedők a tekintélyes kereskedőcsalád a háza előtt gyülekeztek üzletkötésre. A Börze nevet, ma is világszerte használják. 
Apropó, tudod, hogy kell a kákán csomót keresni? Egyszerű, olcsón veszed, és drágán adod el.


                                                Az egykori börze épülete

Brugge  folyója és csatornái behálózzák az egész várost. A csatornákon hajózva megismerkedhetünk Brugge szépségeivel, festői látvány az ódon híd, a csendes víztükör fölé hajló fák. 
Hajókázás közben láthatjuk a St. Salvator templomot és a reneszánsz homlokzatú Szent Vér-kápolnát, ahol néhány csöppet őriznek Krisztus véréből, és hetente egyszer megmutatják a híveknek.


                                Brugge felfedezése vízi úton 


                            A St. Salvador templom

 
                                              A Krisztus vére kápolna

A halpiacot is feltétlenül meg kell látogatni, aki szereti a tenger gyümölcseit, itt megkóstolhatja a közeli tenger minden ínyencségét. Kérésre a szemed láttára elkészítik a frissen sült halat.


A Csipkemúzeum szintén kihagyhatatlan program Bruges-ben, a helyiek szerint a brüsszeli csipke is azért híres, mert Brugge-ben készül.


                                            Így készül a híres csipke

Gent:
A város a Schelde és a Lys folyó torkolatánál fekszik, a település neve, a kelta 'ganda' összefolyás torkolat szóból ered. A történelmi emlékekben és műkincsekben rendkívül gazdag várost észak Firenzéjének is szokták nevezni.




A Graslei és a Korenlei rakpart házai felejthetetlen látványt nyújtanak. Gent egyik nevezetessége a Városháza, melynek gazdagon díszített, gótikus homlokzata, hamarabb elkészült, mint a másik reneszánsz stílusú oldal.


  A város másik látványossága a Gravensteen vár, a flandriai grófok várkastélya. 


St.-Baafskathedral a gótika egyik legszebb épülete Belgiumban. 
A templom legnagyobb művészettörténeti értéke, a van Eyck fivérek monumentális, húsz táblaképből álló szárnyas oltára, a Titokzatos bárány imádása.



A sok gyönyörű látvány és a hosszas séta során érthető, hogy megszomjazik az ember. Nosza, irány a híres Dulle Griet (Veszett Margit) söröző, amely egy XV. századi öntött vas, ágyúról kapta nevét.
Kissé szűkös a választék, csak 250 féle sörből választhatsz. Ha nagyon szomjas vagy érdemes MAX sört rendelni, bár ez esetben a pincér elveszi a fél pár cipődet, beleteszi egy kosárba, amit felhúz a plafonig, és addig nem kapod vissza, amíg meg nem ittad az egészet. Ha nem tudod meginni, marad a cipőd.


Természetesen Belgium még rengeteg látnivalót és élményt kínál a turistáknak. 
Nem volt még szó a belga csokoládéról, amely fantasztikus választékban és árakon kínálja magát a kirakatokban.



Végezetül, még néhány szó a sörről. 
A trappista barátok söre a legfinomabb és a legkeresettebb. Óriási a választék, és nem csak a belga sörökből. 
A legtöbb sörözőben a pohár felirata megegyezik az üvegcímkéjével. Egy kanadai kollégám mesélte, hogy mikor Belgiumba helyezték, egy sörözőben kereste a kedvenc, kanadai sörét, rendkívül sajnálkoztak, hogy nem szolgálhatnak vele, de következő hétvégén már volt kanadai sör és a hozzávaló pohár.



                                                                                                                Belgium  195-2000

10 megjegyzés:

  1. Azert vannak meg szep varosok ezeken kivul Belgiumban: Leuven, Mechelen csak parat emlitsek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várom a beszámolóid az említett városokról.

      Törlés
  2. Természetesen rengeteg szép hely van még Belgiumban, én csak a beszámolóban bemutatott városokba jutottam el.

    VálaszTörlés
  3. i live in belgium and like very much your report any plans doing some more report from different capitals? albert.tiborr

    VálaszTörlés
  4. Tibor,

    You can find more reports here: http://www.blogger.com/posts.g?blogID=4014187981960412206

    VálaszTörlés
  5. GYÖNYÖRŰ RÉSZEKET LÁTHATTAM BELGIUMBAN JÁRVA A KÉPEK ÁLTAL. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM. SZÍVÉLYES ÜDV PETER RÉSZÉRE. SZÉP HELYEKET HOZOTT NEKÜNK. ÜDV. INCI ÉS CS. 2012.08.30. 22:13 H ÓRA.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű Belgiumnak képei! Nagyon tetszenek! Nagyon jól éreztem magam ! Kirándultam a kép ernyő előtt. Szép látvány Gratulálok Csodálatos Össze állításodhoz.Köszönöm szépen Péter..

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Péter megint az általad megszokott magas szinvonalu értékes összeállitást láttam, köszönöm, hogy Belgiumba utazhattam. Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm kedves Péter részletes beszámolódat Belgiumról. Én azt hallottam, hogy belga csak egy van, a belga király, a többiek flamandok vallonok és bevándorlók. Üdv.: janosgyula

    VálaszTörlés
  9. Még nem jártam ezen a tájon , de terveim között szerepel .. Lenyűgözött ez a preciz , érdekes, minden igényt kielégítő összeállítás .Olyan volt mintha én is ott lettem volna , s a régóta várt kiruccanás megvalósult volna : Zsi

    VálaszTörlés